Om du är orolig över hur det ska gå på börsen kan det vara smart att ha en del av pengarna i en räntefond. Det ger en mycket lägre risk än i aktier. Samtidigt måste du känna till att avkastningen sällan kommer i närheten av den i aktier och aktiefonder.
Räntefonder – en introduktion
Att köpa räntefonder innebär att investera i lån. Du köper inte lån direkt som privatperson eftersom det krävs ett mycket stort kapital för att det ska vara möjligt. Det är också rätt så omständligt. Därför finns det istället räntefonder som är en slags fond för räntepapper. Dessa fonder lånar ut pengar till exempelvis:
- Stater
- Kommuner
- Bostadsbyggare
- Företag
Många räntefonder satsar inte bara på en typ av räntepapper utan består av en mix. En räntefond som t.ex. främst har statsobligationer och kommunobligationer har ofta en mycket låg risk. De fonder som dessutom blandar in en del bostadsobligationer får en något högre risk och en lite bättre avkastning. Företagsobligationer brukar vara en kategori för sig. Här är risken betydligt högre än i andra typer av räntefonder. Samtidigt brukar avkastningen vara rätt så mycket högre.
Lång eller kort räntefond?
Utöver olika typer av räntefonder finns även olika så kallad duration eller utlåningstid. En kort räntefond har en utlåningstid som är på ett år eller mindre. De räntefonder som har en längre duration än så kallas alltså för långa räntefonder. En kort räntefond har ofta betydligt lägre ränta än motsvarande lång räntefond. Om syftet med att äga räntebärande papper är att ha dem som en lättillgänglig buffert då kan korta räntefonder vara att föredra. De ändras nämligen inte så mycket i pris.
Har du längre sparhorisont kan du få bättre avkastning med långa räntefonder. Räntan är högre. Om dessutom räntorna skulle sjunka under tiden du äger fonden kommer värdet på innehavet att stiga. Ja det stämmer – värdet på långa räntefonder stiger om räntorna sjunker. Givetvis gäller även det omvända. Därför är risken också högre i en lång räntefond jämfört med i en kort.
Se upp för valutan!
Oavsett om du väljer att investera i korta eller långa räntefonder behöver du kontrollera vilken valuta fonden är noterad i. Om du köper rent svenska räntefonder är valutan aldrig ett problem. Då är det svenska kronor som gäller. Köper du utländska fonder är troligtvis valutan också utländsk. Det innebär att värdet på fonden kommer att ändras i takt med att kronan stärks eller försvagas mot fondens valuta. Såtillvida ditt syfte med dina räntefonder inte är att spekulera i olika valutor är det därför säkrast om de är noterade i svenska kronor.
Lämna ett svar