Som säljare av en bostad bör du planera för att närmare en tiondel av köpeskillingen kommer gå åt till diverse kostnader. Det är bra att budgetera lite grann i överkant i detta hänseende. Detta gäller inte minst med tanke på att bra och seriösa mäklare vanligtvis kostar betydligt mer än oerfarna och sämre sådana.

Därför är det viktigt att ta höjd för ett lite högre mäklararvode och kringkostnader. Om kostnaderna i slutändan visar sig understiga taket för din budǵet är ju detta enbart positivt! Men vad tar mäklare i arvode egentligen? Läs vidare så får du svaret!

Därför tar bra och seriösa mäklare ett högre mäklararvode

Dessa är ofta de största kostnaderna när du ska sälja din bostad och flytta till en ny:

  • Mäklarens arvode. Ett genomsnittligt mäklararvode uppgår normalt till cirka 2 till 3 procent av bostadens slutpris. Detta är förmodligen den enskilt största utgiften som du kommer behöva betala. Därför bör du undersöka vad mäklaren tar i arvode. Värt att notera är dock att bra och seriösa mäklare betingar ett högre arvode än genomsnittet. Men i vissa fall kan du förhandla dig till ett lägre sådant och då bör du försöka få det skriftligt.
  • Amortering av lån. När du säljer din bostad behöver du förstås betala tillbaka lånet på detsamma. I vissa fall kan du behöva betala en straffavgift när du betalar tillbaka ditt bostadslån i förtid – undersök därför vad som gäller innan du går vidare med affären.
  • Reparationer i bostaden. Köparen vill sannolikt inspektera fastigheten innan affären slutförs. Om det uppstår problem i samband med besiktningen kan du ombes att betala för reparationer. Dessa behöver du i sådana fall dra av från köpeskillingen när du beräknar din vinst av affären.
  • Flyttkostnader. Du kanske köper flyttkartonger och packar ner ditt bohag på egen hand. Eller så tar du hjälp av en flyttfirma och slipper anstränga dig fullt lika mycket. Oavsett vilket vill du se till att budgetera för de flyttkostnader som uppstår i samband med flytten till din nya bostad.

Med detta sagt är det vanligtvis en bra affär att ta hjälp av någon av de bra och seriösa mäklare som finns att tillgå!