Ett lån är vanligtvis en summa pengar i form av en klumpsumma som du lånar från en långivare. Pengarna behöver du sedan betala tillbaka med ränta under ett förutbestämt antal månader. Men innan du ansöker om ett sådant rekommenderar vi att du jämför privatlån. Detta för att du ska kunna hitta det bästa alternativet för dig och på så vis kunna göra ett bättre val.

Gör en översyn av din privatekonomi innan du gör jämförelsen

Ibland kan det vara värt att låna en summa pengar för att sedan använda dessa på ett vettigt sätt. Lånet kan ofta ge din privatekonomi en liten boost när du som mest behöver den. Men det är tyvärr inte så enkelt att låna pengar som att bara ansöka om första bästa lån som du kommer över. Du bör istället göra ett noga avvägt val efter att först ha gjort lite efterforskningar.

Beslutet om vilket lån du i slutändan väljer bör bland annat fattas utifrån vad pengarna ska användas till. Dessutom bör du ta hänsyn till din ekonomiska situation – om du till exempel har låg kreditvärdighet eller betalningsanmärkningar kan det vara svårare att få ett lån.

3 saker som du bör tänka på när du jämför privatlån

När du väl har begränsat urvalet lite grann utifrån informationen ovan är det dags att skrida till verket. Det är nu som du jämför privatlån utifrån en rad olika faktorer. Du bör bland annat hålla koll på räntan samt hur mycket av lånet som ska amorteras varje månad. Även eventuella avgifter utöver räntekostnaden bör du vara uppmärksam på och ta hänsyn till när du gör din jämförelse.

För att sammanfatta det hela bör du alltså väga in följande faktorer i ditt beslut:

  • hur hög räntan är
  • hur stor den månatliga amorteringen är
  • eventuella uppläggningsavgifter och andra avgifter.

Med dessa faktorer i åtanke kan du enklare fatta rätt beslut. Du kommer även behöva göra ett val kring huruvida du ska teckna ett lån utan säkerhet eller ett med sådan. Även här behöver du ta hänsyn till din egna privatekonomiska förutsättningar när du gör valet.